Et trobes aquí: Inici >> Acció Sindical, Acció social, Actes i campanyes >> DE CAMÍ CAP A l’1 DE MAIG

DE CAMÍ CAP A l’1 DE MAIG

[CAT]

«Deixeu que s’escolti la veu del poble»

Amb aquesta exigència, ofegada per la soga que rodejava la seva gola i posaria fi a la seva vida, entrava a la memòria col·lectiva el company Parsons. Executat per la República Federal nord-americana juntament amb Spies, Fischer i Engels pel doble delicte de ser anarquistes i sindicalistes. Tot va començar quan l’1 de maig de 1886 els sindicats d’EEUU i el Canadà convocaren una gran Vaga General reivindicant la jornada de 8 hores. La mobilització va ser tot un èxit. No obstant això, en Chicago la lluita va ser especialment virulenta, culminant en l’anomenada Revolta d’Haymarket, en la qual van ser assassinades algunes obreres i un oficial de policia. Com a conseqüència d’aquests successos vuit obrers anarquistes van ser convertits en caps de turc i condemnats sense proves: un d’ells s’acabaria suïcidant, quatre van sucumbir a l’orca i la resta van ser empresonats. Els seus noms són i seran recordats: Samuel Fielden, Òscar Neebe, Michael Schwab, George Engel, Adolf Fisher, Albert Parsons, August Spies i Louis Lingg. El moviment obrer va proclamar l’1 de maig dia de vaga general coma repulsa al crim capitalista. A partir d’aleshores aquest dia es va convertir en un símbol de lluita obrera reivindicativa internacionalista.

La burgesia, atemorida davant l’enorme capacitat de la classe treballadora, no va encontrar altra manera de combatre l’immens moviment de solidaritat que amenaçava als seus privilegis que transformar el dia en festiu. Pervertint i devaluant el seu potencial revolucionari.

En la lluita per la jornada de 8 hores en el nostre país la Confederació Nacional del Treball (CNT) va tenir un paper decisiu. A aquest respecte és necessari recordar la Vaga de la Canadenca que va desembocar en el reconeixement d’aquest dret per part de la patronal i del govern. Malgrat la cruenta repressió, després d’una vaga de 44 dies, es va aconseguir la readmissió de totes les persones acomiadades i l’establiment de la jornada de vuit hores. Recorda aquestes sigles: CNT. Allà hi vam ser i aquí hi som.

131 anys després del seu assassinat, el sistema criminal que van combatre segueix provocant misèria i sofriment: la classe treballadora d’aquest país ha anat perdent drets a passos agegantats. Les darreres reformes laborals perpetrades pel PSOE i PP van reduir les ja irrisòries indemnitzacions per acomiadament improcedent, van facilitar a les empreses els acomiadaments objectius i els expedients de regulació de feina (ERE), els despengis de convenis… A tot això hem de sumar les retallades en serveis tan bàsics com la sanitat o l’educació (a la vegada que es practicava el rescat bancari), els nivells surrealistes de corrupció, la implantació de lleis repressives com la Llei Mordassa, la persecució de sindicalistes… Ens volen en silenci.
Però aquest 1 de maig alçarem les nostres veus. Cridant alt i clar que la guerra de classes no ha acabat, que aquí hi som i hi serem combatent fins a acabar amb l’Estat i el Capital. El millor homenatge és continuar la lluita.

Et proposem unir-te amb nosaltres en els actes de l’1 de maig en el parc de les tres xemeneies a partir de les 10:30 i, més important, organitzant-te en CNT sense alliberats ni comitès d’empresa. Perquè s’escolti la teva veu.

 

—————————–
[CAST]

“Dejad que se escuche la voz del pueblo”

Con esa exigencia, ahogada por la soga que rodeaba su garganta y pondría fin a su vida, entraba en la memoria colectiva el compañero Parsons. Ejecutado por la República Federal norteamericana junto a Spies, Fischer y Engels por el doble delito de ser anarquistas y sindicalistas. Todo comenzó cuando el 1 de mayo de 1886 los sindicatos de EEUU y Canadá convocaron una gran Huelga General reivindicando la jornada de 8 horas. La movilización fue todo un éxito. No obstante, en Chicago la lucha fue especialmente virulenta, culminando en la llamada Revuelta de Haymarket, en la cual fueron asesinados/as algunos/as obreros/as y un oficial de policía. Como consecuencia de estos sucesos ocho obreros anarquistas fueron convertidos en cabeza de turco y condenados sin pruebas: uno de ellos acabaría suicidándose, cuatro sucumbieron en la horca y el resto fueron encarcelados. Sus nombres son y serán recordados: Samuel Fielden, Oscar Neebe, Michael Schwab, George Engel, Adolf Fisher, Albert Parsons, August Spies y Louis Lingg. El movimiento obrero proclamó los 1 de mayo día de huelga general como repulsa al crimen capitalista. A partir de entonces este día se convirtió en un símbolo de lucha obrera reivindicativa internacionalista.

La burguesía, atemorizada ante la enorme capacidad de la clase trabajadora, no encontró otra manera de combatir el inmenso movimiento de solidaridad que amenazaba sus privilegios que transformar el día en festivo. Pervirtiendo y devaluando su potencial revolucionario.

En la lucha por la jornada de 8 horas en nuestro país la Confederación Nacional del Trabajo (CNT) tuvo un papel decisivo. A este respecto es necesario recordar la Huelga de la Canadiense que desembocó en el reconocimiento de este derecho por parte de la patronal y el gobierno. A pesar de la cruenta represión, tras la huelga de 44 días, se consiguió la readmisión de todas las personas despedidas y el establecimiento de la jornada de ocho horas. Recuerda estas siglas: CNT. Allí estuvimos y aquí estamos.

131 años después de su asesinato, el sistema criminal que combatieron sigue provocando miseria y sufrimiento: la clase trabajadora de este país ha ido perdiendo derechos a pasos agigantados. Las últimas reformas laborales perpetradas por PSOE y PP redujeron las ya de por sí irrisorias indemnizaciones por despido improcedente, facilitaron a las empresa los despidos objetivos y los expedientes de regulación de empleo (ERE), los descuelgues de convenios… A esto hemos de sumar los recortes en servicios tan básicos como la sanidad o la educación (mientras se practicaba el rescate del sector bancario), los niveles surrealistas de corrupción, la implantación de leyes represivas como la Ley Mordaza, la persecución de sindicalistas… Nos quieren en silencio.
Pero este primero de mayo alzaremos nuestras voces. Gritando alto y claro que la guerra de clases no ha terminado, que aquí estamos y seguiremos combatiendo hasta acabar con el Estado y el Capital. El mejor homenaje es continuar la lucha.

Te proponemos unirte a nosotras y nosotros en los actos del 1 de mayo en el parc de las tres xemeneies a partir de las 10:30 y, más importante, organizándote en CNT sin liberados ni comités de empresa. Para que se escuche tu voz.

Tags: , ,

Copyleft (cc) 2011 | CNT Barcelona.