Et trobes aquí: Inici >> Acció Sindical >> Sentència declara improcedents els acomiadaments al 061

Sentència declara improcedents els acomiadaments al 061

El passat 20 de març es va celebrar el judici d’una vintena de treballadors contra les empreses Atento, Qualytel i contra el Sistema d’Emergències Mèdiques, amb motiu dels acomiadaments produïts el passat mes de desembre amb el canvi d’empresa concessionària al servei telefònic d’emergències 061. La recent sentència declara la improcedència dels mateixos i enumera les irregularitats existents en tot el procés.

Aquesta és només una de les diverses demandes impulsades per la Confederació Nacional del Treball (CNT) amb motiu dels acomiadaments i de l’incompliment del procés de subrogació regulat per l’article 44 de l’Estatut dels Treballadors.

El 24 d’octubre del passat any el Sistema d’Emergències Mèdiques, S.A. (SEM, S.A.) va comunicar a l’empresa privada de telemarketing Qualytel Teleservices, S.A. l’adjudicació del servei de gestors de coordinació sanitària de la central de coordinació del SEM, que havia sortit a concurs a principis del passat any i que en aquell moment era gestionat per Atento Teleservicios España, S.A.U. El contracte subscrit entre Qualytel i SEM es firmava el dia 15 de novembre. Qualytel va manifestar des del començament la seva voluntat d’aplicar l’article 18 del conveni col•lectiu contact center (telemarketing).

Aquest controvertit article regula el canvi d’empreses en l’àmbit del telemarketing. En relació al mateix, l’empresa està obligada a incorporar a tot el personal de l’antiga plantilla al procés de selecció, però només obligada a contractar al 90% des candidats per formar la nova plantilla. Tampoc està obligada a respectar drets adquirits com l’antiguitat. És un article que fa ombra a l’article 44 de l’Estatut dels Treballadors, que considera el manteniment de la relació laboral i implica que la nova empresa queda subrogada en tots els drets i obligacions. Això garanteix el manteniment de tots els drets dels treballadors i protegeix contra l’acomiadament arbitrari. No obstant, l’aplicació de l’article 18 viola constantment aquesta legislació. La CNT ha lluitat i lluita per l’abolició d’aquest article al servei 061 des de l’acomiadament, també declarat improcedent pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, de 107 treballadors, l’abril de l’any 2011.

El canvi d’empresa es produïa el dia 1 de desembre, dia en que Qualytel iniciava la seva gestió. Com ja s’havia previst, els treballadors van perdre drets adquirits com l’antiguitat o el servei d’autobús que els desplaçava al centre de treball. A més, una quarantena de treballadors eren acomiadats o, en paraules de Qualytel, «no havien superat el procés de selecció», entre els quals figuraven set persones conegudes per l’empresa com afiliats a la CNT. L’antiga plantilla era de 203 treballadors. L’actual és de 183. No obstant, cal recordar que sí ara són 183 és degut a les recontractacions d’antics treballadors o de personal nouvingut contractat a corre cuita per garantir el servei; un servei que va quedar sota mínims els primers dies del canvi d’empresa quan van perdre desenes de trucades. Cal recalcar que es va incorporar personal sense experiència al servei, mentre s’havien deixat al carrer treballadors que en alguns casos portaven una dècada treballant al 061.

La insistència de Qualytel en el judici del dia 20 de març sobre la, molt dubtosa, correcta aplicació de l’article 18 del Conveni Col•lectiu Contact Center (telemarketing) no va poder amagar el fet que el es plantejava era l’existència d’una successió empresarial, que havia de ser regulada per l’article 44 de l’Estatut dels Treballadors. Tampoc l’argumentació de Qualytel sobre un canvi substancial al servei per incorporació de material propi es va sostenir. Aquesta aportació de material es limitava a auriculars, alfombretes d’ordinador i, en general, material secundari.  El centre de treball, els ordinadors i la major part de material relacionat, així com els programes informàtics eren i són propietat del Sistema d’Emergències Mèdiques. És a dir, tenim el mateix servei, en el qual s’està duent a terme la mateixa funció de sempre i amb el material de sempre: l’atenció de trucades d’emergències, l’activació i mobilització de metges i ambulàncies.

L’únic que es va produir al servei 061 va ser un canvi de titularitat en l’empresa concessionària del servei com reconeix la sentència, que declara la improcedència dels acomiadaments i insta a Qualytel a readmetre a aquests treballadors en les mateixes condicions anteriors al canvi d’empresa o a l’abonament d’importants indemnitzacions de 45 dies per any treballat.  De fet, diversos dels treballadors que han guanyat aquesta sentència van rebre un burofax de part de l’empresa, demanant-los que es presentaran en el centre de treball per reincorporar-se, després d’una reunió que el SEM va mantenir amb l’empresa en conèixer que la sentència no els havia estat favorable i prendre la decisió de no recórrer-la.

No obstant això, s’ha presentat recurs de suplicació davant la sala de lo social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Sigui com sigui, aquesta victòria en els jutjats de lo social representa un pas més en la lluita contra la precarietat als serveis telefònics d’emergències.

El dia 21 de juny es celebrarà un nou judici on hi ha implicats set treballadors afiliats a la CNT i on, a més de l’aplicació de l’article 44 de l’E.T., s’espera obtenir la nul•litat dels acomiadaments, entenent que el fet que tota la Secció Sindical fos exclosa del servei implica un greu atemptat contra drets tan fonamentals com la llibertat sindical. La lluita per un servei d’emergències mèdiques digne no s’acaba.

Bloc de la Secció Sindical: http://cnt061catalunya.blogspot.com.es/

————————————————————————————————————————————————-
<castellano>

 

Sentencia declara improcedentes los despidos en el 061

El pasado 20 de marzo se celebró el juicio de una veintena de trabajadores contra las empresas Atento, Qualytel y contra el Sistema de Emergencias Médicas, con motivo de los despidos producidos el pasado mes de diciembre con el cambio de empresa concesionaria el servicio telefónico de emergencias 061. La reciente sentencia declara la improcedencia de los mismos y enumera las irregularidades existentes en todo el proceso.

Esta es sólo una de las diversas demandas impulsadas por la Confederación Nacional del Trabajo (CNT) con motivo de los despidos y del incumplimiento del proceso de subrogación regulado por el artículo 44 del Estatuto de los Trabajadores.

El 24 de octubre del pasado año el Sistema de Emergencias Médicas, SA (SEM) comunicó a la empresa privada de telemarketing Qualytel Teleservices, SA la adjudicación del servicio de gestores de coordinación sanitaria de la central de coordinación del SEM, que había salido a concurso a principios del pasado año y que en aquel momento era gestionado por Atento Teleservicios España. El contrato suscrito entre Qualytel y SEM se firmaba el día 15 de noviembre. Qualytel manifestó desde el comienzo su voluntad de aplicar el artículo 18 del convenio colectivo contact center (telemarketing).

Este controvertido artículo regula el cambio de empresas en el ámbito del telemarketing. En relación al mismo, la empresa está obligada a incorporar a todo el personal de la antigua plantilla al proceso de selección, pero sólo obligada a contratar al 90% desde candidatos para formar la nueva plantilla. Tampoco está obligada a respetar derechos adquiridos como la antigüedad. Es un artículo que riñe con el artículo 44 del Estatuto de los Trabajadores, que considera el mantenimiento de la relación laboral e implica que la nueva empresa quedará subrogada en todos los derechos y obligaciones. Esto garantiza el mantenimiento de todos los derechos de los trabajadores y protege contra el despido arbitrario. No obstante, la aplicación del artículo 18 viola abiertamente esta legislación. La CNT ha luchado y lucha por la abolición de este artículo al servicio 061 desde el despido, también declarado improcedente por el Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, de 107 trabajadores, en abril del año 2011.

El cambio de empresa se producía el día 1 de diciembre, día en que Qualytel iniciaba su gestión. Como ya se había previsto, los trabajadores perdieron derechos adquiridos como la antigüedad o el servicio de autobús que los llevaba al centro de trabajo. Además, una cuarentena de trabajadores eran despedidos o, en palabras de Qualytel, «no habían superado el proceso de selección», entre los que figuraban siete personas conocidas por la empresa como afiliados a la CNT. La antigua plantilla era de 203 trabajadores. La actual es de 183. No obstante, hay que recordar que sí ahora son 183 es debido a las recontrataciones de antiguos trabajadores o de personal recién llegado, contratado a toda prisa para garantizar el servicio, un servicio que quedó bajo mínimos los primeros días del cambio de empresa cuando perdieron decenas de llamadas. Hay que recalcar que se incorporó personal sin experiencia en el servicio, mientras se habían dejado en la calle trabajadores que en algunos casos llevaban una década trabajando al 061.

La insistencia de Qualytel en el juicio del día 20 de marzo sobre la muy dudosa aplicación del artículo 18 del Convenio Colectivo Contact Center (Telemarketing) no pudo ocultar el hecho de que lo que se planteaba era la existencia de una sucesión empresarial, que debía ser regulada por el artículo 44 del Estatuto de los Trabajadores. Tampoco la argumentación de Qualytel sobre un cambio sustancial en el servicio por incorporación de material propio se sostuvo. Esta aportación de material se limitaba a auriculares, alfombrillas de ordenador y, en general, material secundario. El centro de trabajo, los ordenadores y la mayor parte de material relacionado, así como los programas informáticos eran y son propiedad del Sistema de Emergencias Médicas. Es decir, tenemos el mismo servicio, en el que se está llevando a cabo la misma función de siempre y con el material de siempre: la atención de llamadas de emergencias, la activación y movilización de médicos y ambulancias.

Lo único que se produjo en el servicio 061 fue un cambio de titularidad en la empresa concesionaria del servicio como reconoce la sentencia, que declara la improcedencia de los despidos e insta a Qualytel a readmitir a estos trabajadores en las mismas condiciones anteriores al cambio de empresa o al abono de importantes indemnizaciones de 45 días por año trabajado. De hecho, varios de los trabajadores que han ganado esta sentencia recibieron un burofax de parte de la empresa, pidiéndoles que se presentarán en el centro de trabajo para reincorporarse, tras una reunión que el SEM mantuvo con el empresa al conocer que la sentencia no les había sido favorable y tomar la decisión de no recurrirla.

Sin embargo, se ha presentado recurso de suplicación ante la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña. Sea como sea, esta victoria en los juzgados de lo social representa un paso más en la lucha contra la precariedad en los servicios telefónicos de emergencias.

El día 21 de junio se celebrará un nuevo juicio donde están implicados siete trabajadores afiliados a la CNT y donde, además de la aplicación del artículo 44 del ET, se espera obtener la nulidad de los despidos, entendiendo que el hecho de que toda la Sección Sindical fuera excluida del servicio implica un grave atentado contra derechos tan fundamentales como la libertad sindical. La lucha por un servicio de emergencias médicas digno no se acaba.

Blog de la Sección Sindical: http://cnt061catalunya.blogspot.com.es/

————————————————————————————————————————————————-

Tags:

Copyleft (cc) 2011 | CNT Barcelona.